2019. december 27., péntek

Bhagavad-gītā hangoskönyv

Azoknak, akik érdeklődnek az indiai kultúra iránt jó hír, hogy a Magyarországi Krisna-tudatú hívők elkezdték hangoskönyvként is elérhetővé tenni a Bhagavad gītā-t. Jelenleg az első fejezetet osztották meg, ráadásul ingyenesen elérhető formátumban, továbbiakért érdemes figyelni az oldalt. Az alkotók természetesen felajánlásokat elfogadnak és meg is érdemelnek. Technikailag egy kilenc és fél perces hangsávról beszélünk, ami 21,9 mb. helyet foglal, tehát mobil barát is. 
Többféle fordítás született az évek során, olyan is ahol pont Krisna tanításai csorbultak. A hangoskönyv azonban a hiteles A. C. Bhaktivedanta Swami Prabhupāda Gitájának fordítása alapján készült. 
Vasvári Csaba hangja kellemes, tisztán szól és munkáját hangmérnökök, rendező, szerkesztő és nyelvi szakértő segítették. Tehát egy igényes anyagról van szó, aminek a puszta tényét is a mai világban igazán meg kell becsülni.

Mint magam is lelkes olvasó jó szívvel ajánlom másoknak még Bakos Attila gita előadásaiból készített hanganyagát. Biztos sokan ismerik az írót, szerzőt, de akit igazán érdekel a filozófia az ne habozzon, csapjon le hamar a hanganyagra. Garantáltan többször hallgatós.
18 előadás sorra veszi a Bhagavad-gita fejezeteit, és több érdekes információ is elhallatszik, amik a "művházas" beszélgetésekből kimaradnak. Ez nem csoda, hiszen jóga táborokban, baráti társaságokban rögzített felvételekről van szó.

Egy másik érdekes, néhol tömör prezentálása a BG-nak  Bhaktipada Dasa-tól hallgatható meg. Bhaktipada is több videóban, előadásban is beszél természetesen a Gita-ról, az alábbi egy kifejezetten igényes, szerkesztett videó. 

A könyvet fizikailag sok helyen be lehet szerezni. Most 1950 forintért a puha fedeles nyomtatvány a Krisnavölgy honlapján is megtalálható.

A fenti szervezetekkel és személyekkel egyébként nem állok pénzügyi kapcsolatban, érdek viszonyban... - illetve de, vettem tőlük könyveket már, sőt azt is mondhatnám sokkal jönnek nekem :D
De hagyjuk az ilyen anyagias vicceket is. (Ha-ha-ha.) 
Hajtsa a szekered bármi is, légyen az filozófiai vagy a lelki megismerés vágya jó olvasást és hallgatást kívánok!