2011. március 30., szerda

Thorwald Dethlefsen (1946-2010)

Thorwald Dethlefsen, német ezoterikus író, filozófus és a reinkarnációs pszichoterápia szakembere lesz ezúttal a téma. Jómagam egy Alexandra boltban bukkantam rá egyik könyvére, mely nyomban felkeltette kíváncsiságom. A könyv címe: Élet az élet után. A könyvecske 1976-os Copyright-al van ellátva, de ugyebár az újszülöttnek minden vicc új :)
Az elkövetkezendő sorok tehát főként ennek a műre reflektálnak, igyekeztem a legérdekesebb részeket kiszedni:
"Thorwald Dethlefsen, Az út a teljesség felé szerzője rendszeresen végzett korregressziós kísérleteket, amelyek során a médiumot hipnózisban korábbi életkoraiba vezette vissza. Az alany ilyenkor felidézi rég elfeledett élményeit, s az újra átélt életkornak megfelelően beszél és viselkedik. Egyik alkalommal a pszichológus-írónak merész ötlete támadt. Mi történne, ha a regressziót nem fejezné be röviddel a születés előtt? Hátha kiderülne, hol kezdődik az emberi élet? Próbálkozása döbbenetes eredményhez vezetett: a páciens a regresszió során visszament előző életeibe. A több tanú jelenlétében lezajló kísérleten olyan ember válaszolt a feltett kérdésekre, aki más korban és más helyszínen élt. Thorwald Dethlefsennek ez a kötete több szenzációs beszélgetést tartalmaz, amelyekben kísérleti alanyai beszámolnak előző életeikről."
/olvasható a könyv hátoldalán és a polc.hu-n a fülszöveg.
Többen, ahogy észreveszem főleg megrögzött ateisták szeretik támadni Dethlefsent, amivel nincs is probléma. Abban az értelemben legalábbis, amit ő is megjegyez könyve végén:
Ő 2 végletre osztja az embereket azokra, akik: „a nyitott hallgatók”, ők „elég gyorsan felfogják, hogy mit is szeretnének és miről is van szó. Ezek olyan emberek, akik – ha öntudatlanul is, de – már eddig is keresték az utat, és most elfogadják az ajánlatot, hogy mindezen állításokat önmaguk ellenőrizzék.”
„A másik csoportba azok az emberek tartoznak, akikből a téma legfutólagosabb érintése is szokatlanul erős elhárítási reakció vált ki. Ezek az emberek ugyan azt állítják – méghozzá különös intenzitással -, hogy ők nagyon is elfogulatlanok és nyitottak minden „értelmes” érv iránt, de tudattalan félelmüket úgy megnöveli minden „értelmes” érv és bizonyíték, hogy a témának minden további kifejtése értelmetlen.
          Ez szerintem több, mint találó volt és bizonyos értelemben ezek a meghatározások tengernyi másra is ráhúzhatók. Ezt úgy értem, hogy mindig is volt és jó ideig lesz egy tábor, kiknek tagjai kérdéseket tesznek fel maguknak és az élet valamifajta mélyebb megértésére vágynak. S vannak/ lesznek azok, akik ezzel teljesen szembe mennek, és mintha genetikailag vakok lennének a hétköznapi megszokott életen túli ideákra. Ezt az utolsó csoportot, pedig nem szabad bántani, és egy ideális társadalomban az utolsó csoport sem dobálhatná kővel az előzőt. A múlt vallásüldözéseiből, és erőszakos hittérítő mozgalmaiból tanulnunk kéne…
Ha jól veszem észre Dethlefsent bizonyos értelemben azért nehéz olvasni, mert állandóan tapogatózik könyveiben. Igyekszik sokszor túlontúl megrögzötten tudományos bizonyítékokat szolgáltatni azon eseményekre, melyeket igazából csak megtapasztalni lehet.S ahogy az egyszerű olvasó, Ő is ha talál valami érdekeset rögtön el kezdi régebbi olvasmányaihoz hasonlítani azt. Ezen dolgok miatt is tűnik nekem hitelesnek, "emberszagúnak" a „fickó".
Térjünk rá konkrét dolgokra.
1.: Shanti Devi esete: Az író számos témába vágó konkrét esetet megemlít, ilyen volt Shanti Devi élete. Aki kislányként vissza tudott emlékezni előző életére és a kétkedő szüleit sikeresen meggyőzve elutazhatott előző életének színhelyeire. Shanti a legapróbb részletekig majd mindent és mindenkit felismert a távoli múltjából.
2.: Rálátás az elmúlásra: Több olyan fejezet is volt, mikor számos kérdés merült fel bennem. Ilyenek azok a részek, mikor a médium elbeszéli, behatárolja a halálának, eltemetésének idejét és körülményeit, sőt mintha egy távoli kameraállásból rálátása volna saját sírjára is.
          Az ilyen "apróságokat" alapul véve, nem csoda hogy a régi népek, mint Pl. az Egyiptomiak miért biztosítottak oly sok mindent halottaiknak. Miért figyeltek oda, legfőképpen a tehetős rétegek, főként a fáraók „nyugalmára”. Minden bizonnyal, mert megvolt az ehhez hasonló konkrét tudásuk és információik arról ahogyan a dolgok valójában zajlanak... Tehát az alany érzékeli halála utáni eseményeket, egészen addig míg el nem szólítja valamifajta erő a múlttól és az anyagtól. Sőt a kísérletek szerint, ha megvan rá az igénye a léleknek, később vissza is tekinthet a régmúlt eseményeire.
3.: Két élet közti szakadék/ a láthatatlan űr: Többszöri, mély pszichoterápiával sem feltérképezhető „szakadék tátong” két élet közt. Vegyük azt, hogy én itt most meghalok, engem Tamásnak hívnak. De újjászületek 10 év múlva Józsiként. Születésem után 30 évesen elmegyek egy ilyen „előző élet feltérképező” hipnózist alkalmazó szakemberhez. Aki el is mondatja velem sikeresen, hogy előzőleg Tamás voltam, kék bálna mercit vezettem és ilyen-olyan feszített víztükrű medencém volt. Majd eljutnék végül – Józsi testében – ahhoz a részhez, hogy cápa támadásban haltam meg. Látnám testem felülről lebegni a vízen, később síromat is… majd jönne egy szakadás.
          Mintha egy „biztonsági protokoll”, vagy dimenzió ugrás következnék be ezen a ponton. A következő emlékem már csak Józsiként lenne, az hogy mikroba vagyok anyám méhében… De valami, amire pl. Szepes Mária néni oly sokat utal, valami mérhetetlenül megfoghatatlan és az egészben a legrejtélyesebb, azt nem lehet felszínre hozni! Azt meg kell élni, mert ilyen formán elbeszélhetetlen.
Megjegyzése szerint „ez a könyv nem térítési szándékkal íródott” és tételezzük fel, hogy hiszünk is neki. (némi iróniával :) Bevallom még nem olvastam Dethlefsen összes művét, és azért vettem a bátorságot, hogy írjak róla néhány szóban, mert mint sok más is felkeltette az érdeklődésem. Annyira legalábbis, hogy említésre méltóként kezeljem. Érdemes átnyálazni más írásait is, mert elég érdekes "útjelzőket" vonultat fel. Olyan alak volt, aki maga is gyűjtötte a spirituális tudást és értelmezni, átélni is megpróbálta a saját eszközeivel.
          Rengeteg idea létezik ezek közül csak egy az, hogy több életet is leélünk. Vagy legalábbis számos múlt és jövő zsúfolódik bele ebbe lehetséges életeinkbe. Hiszem azt, hogy a világ rejtettebb dolgait muszáj kutatnunk, és elsődlegesen önmagunkat, környezetünket figyelve olykor meglepően drasztikus, erős válaszokat kaphatunk. - Megéri? - Ha szükségét érezzük akkor feltétlen,
Végezetül; beszerezhető könyvei*:
- Élet az élet után
- A sors mint esély
- Út a teljességhez
+ Az újjászületés élménye (scribd)

+ kiegészítés: Oidipusz, a talány megfejtője c. könyve
Ezt leginkább csak könyvtárakban és antikváriumokban lehet megtalálni.
De beszerzése garantáltan megéri a fáradtságot ;)
[*Végül és nem utolsó sorban, a google a barátunk, számos e-book elérhető interneten:
Út a teljességhez:
http://www.scribd.com/doc/7270116/DethlefsenDahlkeUt-a-Teljesseghez
http://www.google.hu/url?sa=t&source=web&cd=3&ved=0CCYQFjAC&url=http%3A%2F%2Feudoxia.pokhalo.hu%2FUt%2520a%2520teljesseghez.pdf&ei=B_eSTZPcH8zrsgavy5jQBg&usg=AFQjCNGLcRitdvm264fNo34eOtP0mDmztw&sig2=oyZmOd28cls4oiIfmfSMgw
http://kungfu.sport.hu/pages/erdekes.htm
Élet az élet után:
http://hotfile.com/dl/41272847/4efadde/Th_D_-_let_az_let_utn.rar.html

pass: fagyocska
A sors, mint esély:
http://kungfu.sport.hu/pages/erdekes.htm]