2021. március 2., kedd

Tóth Bálint

Tóth Bálint, írói álnevén Mario Atreides (Szül. Budapest, 1980. június - Elhunyt Budapest, 2020. február 5. (?) ) magyar író, publicista, előadó, filmrendező, az Irányítók-wiki alapítója, a 2012 Blog szerzője.


1980. júniusában született Budapesten. Édesapja közgazdász. Budapesten nőtt fel, iskolai tanulmányait a híres-hírhedt Deák téri Általános Iskola falai között kezdte meg, ahol a rendszerváltás éveiben mind a leköszönő MSZMP, mind a feltörő SZDSZ tagjainak gyermekei megtalálhatóak voltak, ahogy a tanári karban is előfordultak szabadkőművesek. Első találkozása a "hálózattal" tehát, tudtán kívül, itt történt. Számítástechnikai szakközépiskolát végzett, ahol közgazdaságtani alapismereteket, mikro- és makroökonómiát is tanult. Az Irányítók tevékenységének kutatásával 2003-ban kezdett foglalkozni, ekkor ismerkedett meg Szemrád Nándorral, aki már évek óta gyűjtötte az anyagot első könyvéhez; az általa szervezett kutatócsoporthoz csatlakozott Tóth Bálint, s maga is aktívan részt vett az információk megszerzésében, leellenőrzésében, rendszerezésében. 2009. februárjában kezdte írni a 2012 Blogot, majd saját rádióműsort indított, 2010-től pedig előadásokat tart. 2012-ben megalapította az Irányítók-wikit, valamint leforgatta Autokrácia című játékfilmét, melyben az Irányítók és irányítottak viszonyát mutatja be sokkolóan közérthető formában. Bizonytalan napon tragikus hirtelenséggel hunyt el Budapesten, 2020. februárjában.


Tóth Bálintot rendkívül sok dolog foglalkoztatta. Írásait, előadásait és egyéb alkotásait a tothbalint.info/index.php oldalon gyűjtötték össze munkásságának tisztelői. Ugyan nem ismertem személyesen, de kedveltem interneten fellelhető előadásait. Szívesen hallgattam okfejtéseit, érveit a világról. Fájdalommal értesültem én is halálának híréről. 
Ennek a bejegyzésnek a megírásához már sokadszorra futok neki, már csak azért is, mert nehezemre esik kiemelni egy dolgot is, amivel Tóth Bálint foglalkozott. Azonban mégis szükségét érzem. 
Sikerült neki köszönhetően fontos dolgokat részleteiben megértenem és olyan összefüggésekre hívta fel a figyelmemet, amikre más senki sem. 
Előadásai Youtubeon továbbra is elérhetőek és tothbalint.info üzemeltetőinek hála más írásai is olvashatóak. Ezeket szívből ajánlom azoknak, akik eddig még nem találkoztak a Bálint munkásságával. A teljesség igénye nélkül kiragadnék néhány témát, amelyet fontosnak érzek megemlíteni Tóth Bálint kapcsán:

Az Autokrácia rövidfilm egy erős társadalomkritika. Tóth Bálint írta-rendezte rövid film megidézi egyszerre Platón barlangját és a Mátrixot.

Enneagram előadása rendkívül jól, letisztultan érteti meg a leíró rendszert. 

Oszd meg és uralkodj címet viselő előadása azok közzé tartozik, ahol ugrál ugyan a témák között, de megkapó szellemességgel és mindig okkal teszi. Nekem ezek a fajta előadásai tetszettek régebben is legjobban. 

Volt olyan gondolatsora, amivel én magam sem tudtam egyetérteni. Ezek némelyike ebben az előadásban is elhangzott. Ugyanakkor számos dologgal nem áll szándékomban vitatkozni.