2020. június 12., péntek

Nyári napforduló, napfogyatkozás és újhold

Nyár dereka idén számos asztronómiai érdekességgel kecsegtet. Hamarosan itt a nyári napforduló, lesz egy napfogyatkozás, miközben készülődik az újhold és hullócsillagok festik majd meg az eget.
Az égi tünemények megfigyeléséhez a Magyarországon legmegfelelőbb időpontokat igyekeztem mellékelni.

Nyári napforduló
Időpont: 2020. június 20. 21:44

Nyári napforduló az a pillanat, amikor a Föld forgástengelye a legkisebb szögben hajlik el a Nap sugaraitól. Az északi féltekén a nyári napfordulóig a Nap delelési helye az égbolton délről északra halad, utána pedig északról dél felé kezd mozogni, és az év leghosszabb nappalát adja (következésképpen a legrövidebb éjszakát).
Ennek pontos ideje most, június 20-án egy szombat estére esik.
Részleges napfogyatkozás
Magyarországon: 2020. június 21. reggeli órák

A napfordulót követő reggelen és délelőtt egy részleges napfogyatkozás is megfigyelhető lesz Magyarországról is. 21-én gyűrűs napfogyatkozásról beszélhetünk majd, azaz a Nap látszólagos mérete nagyobb lesz a Holdétól. A jelenség Közép-Afrika, Ázsia és Dél-Kelet Európa területeiről követhető.
Magyarországon Nagyatád-Kiskunlacháza-Üllő-Visonta vonaltól délkeletre figyelhető meg a jelenség. Mivel a napfogyatkozás észlelhetőségének szélén vagyunk, ezért így sem teljesen bizonyos, hogy szabad szemmel látható lesz a folyamat.
Természetesen a "szabad szemes" megfigyelést is minimum hegesztőpajzs mögött ajánlott végezni.
A Wikipédia listája és más tematikus oldalak alapján értelmezve a megadott (TDT) időegységből 7:40 (7:30 és 7:56 között) következik optimális megfigyelési időnek - Budapesti idő szerint. Sajnos az a helyzet állt elő, hogy pontos időre vonatkoztató adatot jelenleg egyetlen magyar oldalon sem találtam ezzel kapcsolatban. A wikipédia 38 másodperces láthatóságot ír.

Újhold
Kezdete: 2020. június 21. 8:41

Ahogy a híres mondás is tartja, a látható világ a láthatatlanban gyökerezik. Amennyiben a felhők is engedik június közepe, kedvező a csillagleséshez. Június 5-re esett a telihold és 21-től kezdődik az újhold.

Bootida meteorraj
Megfigyelhető: 2020. június 22 - július 2.

A Júniusi Bootidák meteorrajra június 22-től lehet számítani július 2-ig. Egész este megfigyelhetőek, noha az óránkénti 1-2 átszáguldó tünemény az általánosabb ennél a rajnál. Június 27. számít megfigyelés szempontjából a legideálisabbnak. A hullócsillagok intenzitása egyébként kiszámíthatatlan, legutóbb 1998-ban látták a legtöbbet, akkor óránként száz elszáguldó meteort is  lencsevégre kaphattak az asztrofotósok.
  A Bootidák a 7P/Pons-Winnecke üstökös csóvájából keletkeznek, illetve úgy, hogy bolygónk keresztezi a 7P nyomvonalát. Földi megfigyelés szempontjából előre megjósolhatatlan, hogy mely évektől várhatunk majd igazán látványos éjszakákat.
Biztos, ami biztos: tartsuk nyitva szemünket!
Áldásos napokat és kellemes éjszakákat kívánok minden olvasónak!

Forrás és link ajánló:
Holdnaptárak:
https://www.met.hu/ismeret-tar/naphold/index.php?ful=6#aktp
https://kalender-365.de/holdnaptar.php

Napforduló:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Napfordul%C3%B3

Fotó:
Pixabay.com

Napfogyatkozás:
https://24.hu/tech/2020/06/11/reszleges-napfogyatkozas-2020-junius
https://www.iflscience.com/space/a-ring-of-fire-eclipse-will-darken-the-skies-after-the-summer-solstice
https://www.timeanddate.com/eclipse/map/2020-june-21

Bootidák:
https://en.wikipedia.org/wiki/June_Bootids 
http://tuzgomb.blogspot.com/2016/06/ma-este-juniusi-bootidak.html