2023. január 28., szombat

A Világ szívében

"Ami alant van, olyan, mint ami fent van, és ami fent van, olyan, mint ami alant van, az egy csodájának kiteljesedésére." - mondja a Tabula Smaragdina. 

Szinte minden ember tudja és elfogadja a tényt, hogy Földünk, ahol élünk egy Naprendszer részét képezi. Évente, pedig utazunk egyet hatalmas csillagunk, a Napunk körül. Ha tiszta éjjelen, pedig föltekintünk a csillagokra, akkor láthatjuk a Tejútgalaxisunk bizonyos részét. Természetesen a mi saját galaxisunk is egy nagyobb, Lokális Galaxiscsoport részét képezi és, hogy tovább bonyolítsuk a helyzetet, ez a csoportosulás is egy nagyobb egész része. 

2014-ben csillagászok nevezték el ezt a nagyobb egészet Laniakea szuperhalmaznak. A Laniakea hawaii nyelven azt jelenti: „mérhetetlenül hatalmas égbolt”. Átmérője megközelítőleg mintegy 520 millió fényév és 100 000 galaxis alkotja. 

Noha a 21. század embere űrteleszkópokkal, rádióteleszkópokkal, mérhetetlenül precíz berendezésekkel képes kutatni az Univerzumot, mégis nehéz pontos, átfogó képet nyújtani az űr végtelenjéről. 

A rendelkezésünkre álló eszközök bizonyos spektrumokat, szeleteket vizsgálnak, ezt nem árt észben tartani. Viszont pl. a Laniakeáról készített némely modellek roppant különös képet alkotnak. Ha a napokat, galaxisokat energia hálózatok összefüggő részeként nézzük, akkor úgyis láthatjuk, hogy egy óriási, lüktető szívrendszer belsejében foglalunk helyet. 

Létezik egy Nagy Attraktor nevű "hely" is, ami a galaxisok összehúzódásáért felel. Nevezhetnénk akár galaktikus szívizomnak is. A körülöttünk lévő világ sejtszerűségére több más csillagászati megfigyelés is rávilágított már. Isten úgy néz ki, tényleg nem kockázik. Sokkalta inkább bevált alaprajzokat és építőkockákat alkalmaz, amelyek fraktál szerűen kapcsolódnak egymáshoz.
Olasz kutatók* több érdekes egybeesésre hívták fel a figyelmet a galaxisok és az agysejtek elrendezésével kapcsolatosan. Először is természetesen az szemmel látható, hogy sok hasonlóság van az agysejtek és a galaxis rendszerek között. Továbbá az agynak 77%-a víz, az Univerzumnak, pedig ismereteink szerint körülbelül hetven százalékát az úgynevezett "sötét" anyag alkotja. Dacára a radikális méretkülönbségeknek mindkét rendszer, a mérhetetlen és a koponyába szorított is hasonló rendező elvek szerint épül föl. 

A tudomány előrehaladtával remélhetőleg több eddig csak sejtett, vagy belső érzékelés által tapasztalt dolgot hitelt érdemlően tudunk majd bizonyítani. Akárhogy is lesz a jövőben, jó olvasást és kellemes megtapasztalásokat kívánok a blogot olvasóknak!

Írta: Balogh Tamás, 2023 01 28.

*Franco Vazza és Alberto Feletti