2023. január 29., vasárnap

Az élet virága (átverés)

Az Élet virága (vagy Életvirág) a modern elnevezése annak a geometrikus formának, melyben egymást megfelelően fedő- és egyenletesen eloszló körök egy virágszerű mintázatot hoznak létre hatszoros szimmetriával, mint egy hatszögnél. Minden kör középpontja az őt körülvevő 6 másik (megegyező átmérőjű) kör kerületén helyezkedik el. Az Élet Virága világszerte, sok kultúrában - régen és most is - szent szimbólum. 

Népszerűségét kihasználva sokat segítségül hívták már. Rengetegen felhasználták, használják díszítőmotívumként. Ami egy teljesen természetes dolog, sajnos azonban olyan szövegkörnyezetben is említik, ami nem igaz. Megtekintésekért, lájkokért és zavarkeltésért állítanak bizonyos oldalak hazugságokat. 
Az alábbi esetben is ez történt, valaki egyszer megosztott egy ilyen hülyeséget:
A piros felirat azért is került a képre, hogy nehogy erről az oldalról másolják tovább hülyeségként... 

Az állítás szerint DNS részeket láthatunk. Az állítás természetesen hamis. Valamikor Legkorábban 2016 környékén csúszhatott félre valami, ugyanis akkor jelent meg kettő külföldi facebook oldalon is ez az állítás, ezzel a képpel. Amit később azóta magyar oldalak is átvettek. Még a fordítás is szimpla Google-el ment, nyilvánvaló hogy a magyar nem úgy fejezi ki magát, hogy: "felrobbantja a gondolkodásodat". Ezek linkjei: FB1. FB2. FB3.

A Facebookon terjedő kép mellé természetesen nem írják, hogy milyen eljárással is készült a "felvétel". Lényegtelen is, kis kutatással hamar lehet találni valódi  elektronmikroszkópos és atomerő-mikroszkópos felvételeket a DNS-ről. Ezek így néznek ki: 

Ezekkel a képekkel természetesen nem lehet könnyen felfuttatni kattintáshajhász oldalakat. Ezt az információt megemésztve akkor már csak egy megválaszolatlan kérdés maradt: honnan szerezték a félrevezető szöveghez a képet? 
Ennek megválaszolására még visszább kell utaznunk az időben. Egy 2009-es oldalt találtam, ami egy bizonyos John Hart professzor munkájáról szól. Hart nanotechnológiával kísérletezett, carbon csöveket "növesztett". Szeretett volna ugyanis olyan formákat alkotni, ami forradalmasíthatná a számítástechnikát. Megfelelő nanotechnológiai eljárásokkal ugyanis pl. olyan chipeket, akkumulátorokat, vezetékeket lehetne gyártani, amik gazdaságosabban tárolnák, vezetnék az elektromos áramot, illetve az egyes alkatrészek hűtésén is sokat lehetne spórolni. 
Az internet süllyesztőjében elszoktak tűnni az eredeti tartalmak. Így romlanak a fotók minőségei is, annyiszor másolják, módosítják és tömörítik őket, hogy akár föl sem lehet idővel ismerni a kiindulási pontot. A kutatás viszont mindig kifizetődő. 
Jelen esetben célt is értünk. A forráshoz eljutva, aki akarja olvashatja Hart professzor 357 oldalas munkáját, aminek a 306. oldalán megtalálható az élet virága is. A térben nem csak az illúziók fátylait leplezhetjük le, ha nem az emberi kreativitás és alkotó képesség legkisebb, miniatűr csodáira is felfigyelhetünk.

Köszönöm mindenkinek, hogy időt szánt a cikkre. További jó olvasást és kellemes megtapasztalásokat kívánok!

Írta: Balogh Tamás, 2023. 01. 29.

A bejegyzés írásához felhasznált linkek: