2009. június 25., csütörtök

Tiszta Hangok Rádió

"Egy azonos emberi értékek mentén gondolkodó kis csoport létrehozta a Tiszta Hangok közösségi NetRádiót." Olvasható Tiszta Hangok szerkesztőitől. Céljuk a tiszta emberi értékek iránti fogékonyság erősítése. Rádiójuk "olyan dinamikus és impulzív eszköz kíván lenni, amely egyéni és közösségi morális fejlődésre inspirál."
Távlati céljuk:
"Egy olyan internetes rádió működési struktúra megalkotása, amely emberközpontú. Itt szándékosan nem a kereskedelmi rádiók profitmaximalizálási szándékából levezethető emberközpontúságra gondolunk, inkább az ember természetes felépítését tudatosan szem előtt tartó médium kialakítására."
          Lágy, andalító zenét játszanak többségében. Kezdetben játszott számaik kizárólag a jól ismert Baraka c. film zenéi-hangjaira hajaztak. Azóta történt egy kis változás házuk táján, az eredeti vonal mellett egy kis szabadabb "világibb" zenéket is nyomnak. Akárhogy is megértem és honorálom még ezt a lépést is. Mindenesetre ez is egy jele annak, hogy teljesen elfordulni a profit/termés orientáltságtól nehezen lehet. Vagy legalábbis az aranyközépút nagyon keskeny...
          Ebből talán kiderült, nem a zene az első számú dobásuk - szerintem - . Bármilyen muzsikát tudok hallgatni, manapság már magunknak állítjuk össze a repertoárt. Ami nagy durrantás az a riport alanyok személye. Az ősi csillag bölcseletről, gyógyításról, a magyarság igazi gyökereiről, földi küldetéseinkről és a kozmoszban betöltött szerepünkről szól a legtöbb beszélgetés. Még ha nem is minden riport a misztikum felé tör, maga a párbeszéd - olykor csak a vendég monológja mégis rejtett tudást sugározz magából.
         Paksi Zoltán, vagy Malom Bendegúz urakkal folytatott dialógus különösen az, ami más rádiókban eretnekségnek számít. A hallott szavak egyszerre öntenek el gyönyörrel és keserűséggel. Megmutatják ugyanis mi hiányzik az életünkből. Ez pedig nagyon is szemben áll a jelenkor dogmatikus forgatókönyvével. Az kell nekünk igazából amit nem lehet a világ összes papírjáért sem megkapni. Katartikus élmény még csak gondolkodni is magáról a katarzisról. Felszabadító.
Vannak dolgok, általunk létrehozott részei az anyagnak, amik azt dörgölik a képünkbe, hogy az anyag NEM MINDEN. Ilyen anyagtalanság felé mutató tábla lehet a hangunk is.
Az elhangzott beszélgetések ilyen hangokból állnak össze. Ezeket online élőben is lehet hallgatni, ha az élő adást lekésnénk akkor visszahallgathatjuk az oldalról, vagy némely esetben le is tölthetjük egerünk erőteljes jobbjával. Tárhelyük bővítését remélem figyelemmel kísérhetjük a továbbiakban. A hallgatói önkéntes plusszok és az Iwiw -mini- gerilla marketingje pedig talán ha minimálisan is de segít népszerűsíteni a hullámhosszt.
          Mit mondhatnék még ezután? Halgass! Halgassunk... Tiszta Hangokat.
S további gyümölcsöző kapcsolatot kívánunk Gyimesi Zsuzsa, Hullan Zsuzsa, Déri Zsuzsánna, Szabó Sípos Barna, Dózsa Márton, Bózsing Dániel és Fülöp Gábor vállalkozó kedvű lelkeknek.