2016. július 17., vasárnap

Wilhelm Reich - Az orgone bűvöletében

Wilhelm Reich (Dobrzanica, Galícia, 1897. március 24. – Lewisburg, Pennsylvania, 1957. november 3.) osztrák-amerikai pszichiáter és pszichoanalitikus, a pszichiátria történetének egyik legradikálisabb alakja. Számos nevezetes könyv szerzője, tantra guru és a bioenergia kutatója.
Fordulatokban bővelkedő élete rendkívül tanulságos. Bioenergia (prána, chi, ki, vitális energia) kutatóként olyan elődei voltak, mint Franz Anton Mesmer, Karl Ludwig Reichenbach és Oscar Korschelt. Életrajza segít megérteni több, egymással szorosan összefonódó korszakot, tudományágat. Szexuális elméleteit és nőkhöz való viszonyát jelen bejegyzésben nem részleteznénk helyette inkább a bio energetika területén elért kutatási eredményeire koncentrálunk.

A pszichoanalitikus

Az 1920-as években együtt dolgozott Sigmund Freuddal. Élete legnagyobb részében elismert analitikus volt, munkáinak középpontjában főleg inkább a karakterstruktúra állt, mintsem az egyéni neurotikus szimptómák. Miután 1915 és 1918 között katonai szolgálatát letudta az Osztrák-Magyar hadseregben Reich a bécsi egyetemre iratkozott be. Munkásságát négy nagyobb részre lehet osztani: az első időszak 1919 és 1930-ra tehető. 1919-ben megismerkedett Freuddal és fiatal kora ellenére fokozatosan a 20-as években ismert pszichoanalitikussá vált. 1922-ben Freud "Vienna Ambulatorium" klinikájában kezd dolgozni. 1925-ben megjelenik első könyve, "Az impulzív karakter..." (Der triebhafte Charakter...), amellyel szakmai tekintélyt vívott ki magának, és ami a legfontosabb Freud elismerését is.
Később 1927-ben Freud-nak dedikált munkája a "The Function of the Orgasm" már egyre kevesebb tetszést aratott. Freud és a kortársak véleménye szerint Reich megközelítése túl leegyszerűsített, és a hobbi állatként (hobby horse) kezelt orgazmus kutatása háttérbe szorította a psziché vizsgálatát. 

Szexus és tantra

A második időszak 1930 és 39 között játszódik. Reich tett egy rövid látogatást a Szovjetunióban, majd utána hosszabb időt töltött Németországban, Dániában, Svédországban és végül Norvégiában. Elmondható róla, hogy ahol megjelent hamar hírhedté vált. A szexualitást, orgazmust kutató kísérletei alapvetően is formabontóak voltak, idővel azonban elkezdte a pszichonalatikai megközelítést felváltani a biológiai és bioelektronikai kutatás.
A BIOgeNetikus aktivitás


Bion kísérletei során többféle alkotóelemeket vegyített (fű, homok, fém, állati szövet), amelyeket azután főzött és zselatinnal, káliummal vegyített és hőkezelt. Nagyító alatt észrevette,  hogy a fű és moha sejteken apró energia gömbök képződnek bomlásukkor. Ezeket a gömböket vagy hólyagocskák pedig intenzív kék fényt bocsátanak ki, ezeket nevezte el "BION”-nak, amik szerinte félúton helyezkednek el az élő és élettelen anyag közt. Végül a lehűlt matéria szerinte egy új baktérium anyaggá áll össze.
Reich szerint a tapasztalt kék fényt az Orgone energia okozza, melyet a bionok biogenetikus aktivitása idéz elő. Úgy vélte, hogyaz Orgone energia nem csupán az összes élő anyagot itatja át, hanem azt megtalálta az élettelen anyagoknál, a fémekben, és a légkörben is. Orgone energiával kapcsolatos felfedezéseit több könyvben, folyóiratban is publikálta.

1938-ban megjelent Leiv Kreyberg és Teodor Thjotta kutatók publikációja szerint Reich nem steril anyagokkal dolgozik, fals eredményekkel magát is becsapja. Kreyberg komoly vádakkal illeti, szerinte: „- Mr. Reich kevesebbet tud a baktériumokról és az anatómiáról, mint egy első éves medikus tanonc.”
Számos kortárs, köztük Franciszek Rychnowski (1850-1929) neve is fölmerül Reich pályafutása során. A rossz nyelvek szerint Rychnowski „elektroid” kutatását pusztán átnevezte orgonra, a „plazma gömbökből”, pedig a bionok lettek. Rychnowski-nak állítólag amerikaiak kétszer annyi pénzt ajánlottak fel a kutatásáért, mint Nikola Teslának. A 4,5 milliót azonban nem fogadta el, mert saját országának szánta a szabadalmi dicsőséget. Rychnowski 1929-ben tudását a sírba vitte, így Reich ha hozzá is jutott a tudós fennmaradt munkáihoz, azokból feltételezhetően csak részadatokat olvasott ki. Friedrich Kraus munkája is nagy hatással volt rá, megírta a "The Orgasm as an Electrophysiological Discharge" című munkáját 1934-ben.
 

Amerika és az Orgon akkumulátor


1939 augusztus 19-én az utolsó, SS Stavangerfjord hajóval hagyja el Norvégiát és az Egyesült Államokba költözik. New Yorkban a „The New School”-ban tanít (Biological Aspects of Character Formation) 1941-ig, amikor is Alvin Johnson igazgató meneszti. 1941 decemberében az FBI a nála lévő könyvek miatt gyanúsnak találja, és kihallgatják. Később kiderül, hogy William Reich könyvárussal keverték össze, az FBI a hibát beismeri és 1943 novemberében lezárják Reich ügyét.


New York-i laborjában állatkísérleteket végez, rák kutatása során megfigyelt felszabaduló orgont a bionokkal befecskendezett egerekben. Speciális teleszkópján keresztül, pedig képes volt látni az orgon jelenlétét az éjszakai égbolton is.

Reich több különféle műszert és kísérleti eszközt fejlesztett az orgone tanulmányozására. 1940-ben elkezdett kísérletezni a Faraday ketrecekkel, amik később az orgon akkumulátorokká váltak híressé (OrAc - Orgone acumulator). A szerkezetek funérlemezből, kőzetgyapotból és fémlemezből álló dobozok, később fülkék voltak. Céljuk, hogy a jótékony orgon sugárzást a lehető legnagyobb dózisban érje a pácienst. Reich vélhetően Mesmer munkásságát folytatta tovább tudatosan, aki 18. század végén hasonló eszközöket használt szeánszokon, betegek gyógykezelésére. Mesmer a készülékekben lévő energiát továbbította a pácienseihez, Reich viszont a pácienseket a akkumulátorba ültette be egyenesen.
Fontos megjegyezni, hogy Reich az U.S.A. területén nem rendelkezett az orvosi gyógyításhoz szükséges licenccel, papírral. Ezt tudva azonban mégis gyógyítói munkát folytatott, amelyet később felhasználtak ellene.

Reich 1941 júliusában támogatóinak lelkesen írja, hogy az orgon határozottan képes elpusztítani a daganatokat a test minden területén. Dacára annak, hogy nem rendelkezett hivatalos orvosi praxissal el kezdett skizofrén és rákos betegeken kísérletezni. Reich találkozott Albert Einsteinnel 1941-ben és adott neki egy kisebb akkumulátort, amint Einstein 10 napig végzett kísérleteket. Végül Einstein nem talált igazolást a készülék vélt működésére, hamar feladta az orgon kutatását. Érdekesség azonban a feljegyzéseknek, hogy Reich eszközét vélhetőleg csak elektromágneses és hőtani szempontok szerint mérték. Reich úgy vélte, hogy Eistein tudatosan tartott távolságot tőle és kutatásától, nem akart belekeveredni a Reich-et körüllengő kommunista irányzattal.
Reich 1942-ben novemberében Oregon államba vett egy farmot, ahol először faházat majd laboratóriumot is épít, végül ez lesz állandó lakhelye, amit Orgonon-nak keresztelt el. Ma itt működik a Wilhelm Reich múzeum.

Wilhelm Reich további találmánya a „cloudbuster” avagy „felhőűző”. A találmány nevéhez méltón képes felhőket eloszlatni, létrehozni, tehát az időjárást módosítani. 1953-ban két farmer kérte Reich segítségét egy nagyon száraz, aszályos időszakban. Felajánlottak Reichnek fizetséget amennyiben képes eső fakasztás segítségével megmenteni a tikkadt áfonya ültetvényt. Az eső pár órával a kísérlet megkezdése után esett, Reich megkapta a fizetését. Szemtanúk szerint Reich képes volt a szél irányát is befolyásolni. 
Készülékeivel azonban nem csak az időjárást tudta befolyásolni, elmondása szerint kártékony UFO-kat is (!) képes volt lelőni, akik Halálos Orgone Sugárzást küldenek (Deadly Orgone Radiation, DOR) a Földre.

A U.S Food és Drug Administration (FDA) tiltó végzést adott ki az orgon akkumulátorok államok közötti árusításáról, majd vádat emeltek Wilhelm Reich ellen a tilalom megszegéséért. 2 év börtönre ítélték, 1956 augusztusában, több tonnányi írását égette el az FDA, - a cenzúra egyik legrosszabb példájaként az Egyesült Államok történetében. Wilhelm Reich alig egy évvel később börtönben halt meg szívelégtelenség miatt, pár nappal feltételes szabadlábra helyezésre előtt.


Az életrajzát tanulmányozva feltételezhetjük, hogy a róla készült film (The strange case of Wilhelm Reich 2012) is miért ugrál az idősíkok közt. Valahogy Reich önmagában enigma, egy dimenziók közt hét mérföldes csizmával szabadon ugrándozó óriás volt. Szellemét lehetetlen behatárolni két évszám közzé. Leginkább talán azért, mert érezzük, hogy olyan kutatási területeken dolgozott, ahol nem az volt a feladata, hogy egy munka végére föltegye a pontot.

Karl Hans Welz és a továbbfejlesztett Orgon-technológia


Wilhelm Reich és egy svájci úriember Karl Hans Welz közt van egy érdekes hasonlóság, hogy mindketten akkor kezdték sikereket elérni a bioenergiában, miután eljutottak az Egyesült Államokba. Karl Hans Welz az elődök munkáját követve alkotta meg saját készülékeit, az Életenergia generátorokat. Az 1990-ben létrehozott energia fejlesztőről és az alkotóról az alábbi oldalakon lehet bővebben tájékozódni. Hogy ő -e az a tudós, aki rájött a titkok titkára? Mivel ez a bejegyzés Wilhelm Reich életével foglalkozik a kérdés legyen nyitott és azt javasoljuk mindenki maga járjon utána az igazságnak.Források és további olvasnivaló:

Christopher Turner írása: "Wilhelm Reich: the man who invented free love

Na ez egy nagyon furcsa konceptualista cikk, tele alapvető hazugsággal (kezdve hogy Freud visszautasította Reich-et), viszont a tantrát legalább felismeri:

Film az életéről: