2017. március 19., vasárnap

Szűz és a bika a játszótéren

"New York a világ közepe, New York közepe a Wall Street, a Wall Street közepe pedig az a szobor, amely egy támadó bikával jelképezi a vágtató pénzpiacok hipermaszkulin világát. A State Street Global Advisors nevű meghatározó Wall Street-i cég március 8-ra egy kislány szobrát állította fel, közvetlenül a bika orra elé.
A cég ezzel szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy a nagy amerikai cégek igazgatótanácsában máig túlnyomó többségben férfiak ülnek, és a nők a pénzügyi szektorban is kevesebbet keresnek férfikollégáiknál." (444.hu)
A puszta híren és művészeti ambíción túl lépve érdemes megvizsgálni más oldalról is a két szobrot. 
Az asztrológiai megfeleltetés azonnal felkínálja magát: amit látunk az a szűz és a bika anyagba öntve. Egy törtető, határozott bika ereje teljében találkozik az évkör másik nyugodtabb, rendszeretőbb alakjával. Azonban a valóságban nem ellenségek, a csillagos égbolton ugyanazon rendszer két határozott pontjaként nagyszerűen "jól érzik magukat".
A szobrok mélyebb jelentésére kevesen figyeltek fel eddig. Az egyik külföldi oldal az  awerness amely több más építészeti enigma közt a Wall street-i bikát is megvizsgálta asztrológiai szempontok szerint. A linkelt cikk az angolul tudóknak ajánlott.
Amennyiben ez a szoboregyüttes nem a véletlen műve feltételezhetjük, hogy a megrendelők fontosnak tartják a modern 21. században is a csillagbölcselet tudását. Orrunk alá dörgölik, hogy tudatában vannak az archetipikus szerepeknek.
Vajon kinek állt érdekében a szobrok felállítása? Eleve tervezve volt a kislány alakja, már a bika előtt is? Esetleg még más fajta ábrákra is számíthatunk? Vagy mindez a véletlen műve és nem kell többet bele látnunk, mint amit közölnek velünk?

Akármi is legyen az igazság érdemes nyitott szemmel járni, mert hasonló egyezéseket könnyen találhatunk. A kérdés felvetés, pedig amíg nem tiltott legalább saját elménket fitten tartja és segít a világot szélesebb perspektívábban láttatni, mint ahogy nekünk tálalják.