2018. május 7., hétfő

Mooji

Anthony Paul Moo-Young, más néven: Mooji
"1954 január 29-én született Port Antonio-ban, Jamaica-n. Édesanyja gyerekkorában elhagyta és Angliába költözött, de 1969-ben magához vette. Anthony utcai festőként, portrékat festett, valamint üvegfestészettel is foglalkozott. Később a Brixton-is Főiskolán lett tanár. Sokáig Tony Moo néven volt ismert, jelenleg Mooji néven ismerik. 
     Mooji egyenes ágú tanítványa Papaji advaita mesternek. Életében 1987-ben állt be nagy változás, amikor találkozott a keresztény misztikummal. Ekkor élte meg az Isteni belső állapotot, imán keresztül. Rövid időn belül radikálisan megváltozott a tudatosság szintje, olyannyira, hogy ismerősei szerint teljesen más személyiség lett. Ahogy ébredezett a spirituális tudatossága, mély belső átalakuláson ment keresztül. Úgy érezte egy fergeteges szél fúj keresztül az életén, mely arra ösztönzi, hogy adja meg magát teljes mértékben az Isteni Akaratnak. Nem sokkal később abbahagyta az oktatást és egészen egyszerű életet kezdett el élni, és megadta magát az Isteni Akaratnak, hadd nyilvánuljon meg spontán rajta keresztül. Végtelen béke lépett be lényébe, ami azóta is jelen van."

Ahogy minden ember életében, úgy a tanároknál, guruknál is sokat számít kik mentorálták őket, kik inspirálták őket mielőtt szélesebb tömegekhez kezdtek szólni. Mooji attól a Papaji mestertől tanult, akire pedig Ramana Maharisi-vel való találkozás volt lehengerlő hatással. Maharisi pedig vitathatatlanul a tradicionális india mesterének számít, aki 16 évesen "ébredt fel az ego kábulatából", azt követően a meditációnak és tanításnak élt. Róla itt és itt lehet olvasni pl.

Maharisit a széles közönség Paul Brunton írón keresztül ismerhette meg. Mooji már sokkalta modernebb, ugyanis a youtube-on élőben lehet követni a szatszangjait. Különös belegondolni, hogy ha most élne köztünk Buddha, Jézus, Krisna vajon őket milyen volna nézni egy videómegosztó oldalon. Vajon néznénk -e egyáltalán? Ez a kis elme játéknak a célja pedig csak a gondolat felvetés és nem a tanító összehasonlítása a Nagy mesterekkel, Istennel. 
A lényeg, hogy a Mooji-val folytatott beszélgetések elérhetőek magyar nyelven is a Mooji magyarul csatornán. Régebbi anyagok a Szatszang Moojival és az Ultimate Teachings csatornákon is megtalálhatóak szintén feliratozva.
A saját lehetőségeihez mérten tehát mindenki maga nézhet annyit és amennyit szeretne az előadásokból, üzenetekből, amit Mooji mond nézőknek, hallgatóságnak.
Ezen sorok írója példának okáért egy roppant különleges és lényegre törő üzenetet tart fontosnak a sok közül:
Kritikailag ahogy látható a különféle külföldi oldalakon érte őt is támadás. Legfőbb negatívumként vele szemben azt fogalmazzák meg, hogy "gyors éttermi kosztot" kínál a lelki tanításra kiéhezetteknek. Nincs tisztában a rituálék jelentőségével és a hagyományos lelki gyakorlatos élettel. 
     Ezen hiányosságai pedig később félrevezetik az őt követőket - érvelnek a kritikusok. Ilyen gondolatok mentén haladva bizonyára el lehet jutni oda ahol Mooji valóbban negatív fényben jelenik meg. Azonban kérdés-e hogy ha egy valakinek is segíteni tudott pár szóval akkor nem mindegy mennyire is megvilágosodott/tradicionális gurunak számít?

Különös megfigyelni, hogy a kritikusok egy mesterrel szemben mind a szűkös elméjükön keresztül elemeznek ki egy mestert, aki éppen az elméjükhöz való viszonyukra igyekszik felhívni a figyelmet. 
Ez a világ szerencsére nagyon színes és számos tanítás közül válogathatunk, így tehát ha Mooji nem tetszik valakinek. Akkor ott egy Eckhart Tolle, vagy egy Dharma beszéd, esetleg Narada akadémia a jógával, vagy ott vannak a Krisna tudatú bhakták. És mind kritizálható. 
     Sok fajta útmutatás és társulás áll tehát rendelkezésünkre utunk során, viszont a döntő az lesz, hogy Mi hogyan fogjuk érezni Önmagunkat ahol vagyunk. 
Mindenkinek saját lelkével, elméjével, testével egyszerre kell szembe néznie a Teljességgel.
Kérhetünk és kaphatunk segítséget, de a guru nem fog helyettünk cselekedni, legfőképp megvilágosodni. Ahogy a Mátrixban is elhangzik: "Én csak az ajtót mutatom meg, neked kell belépned rajta."

Forrás/ linkek: www.lelekcafe.hu/node/142 
https://sites.google.com/site/balazsrozalia/home/a-szv-tja/mooji-videk http://www.youtube.com/user/1965ranga?feature=watchmooji.org 

 Kritika:
https://www.tapatalk.com/groups/guruphiliac/mooji-the-fast-growing-new-fast-moksha-guru-no-eff-t3266430.html 
https://forum.culteducation.com/read.php?12,135827 
http://gururating.org/2017/03/04/mooji/