2008. december 26., péntek

Jane Roberts - Seth

Jane Roberts (1929–1984)
Az amerikai írónő neve elkerülhetetlenül egybeforrott, egy többdimenziós lény nevével, Seth-el . Mondhatjuk, hogy Seth és Jane Roberts egy írói páros, akik nem hagyományos eszköz készlettel - készletekkel? - próbálnak rámutatni az emberi létezés sokrétűségére, csodájára.Jane Roberts 1929. május 8-án született a New York állambeli Albany-ben Marie Burdo és Delmer Roberts egyetlen gyermekeként. Kétéves korában szülei elváltak; ezt követően anyjával együtt a New York állambeli Saratoga Springs szegénynegyedébe, anyai nagyapjához került. Bár Marie sokat dolgozott, kezdtek jelentkezni nála az arthritis deformans korai szakaszai, s végül kénytelenek voltak segélyre támaszkodni. 1952-ben ismerkedett meg a nála 10 évvel idősebb Robert F. Butts festőművésszel, akivel 1954. december 27-én házasodott össze, miután elvált első férjétől, Walter Zehtől. Művészeti és egyéb munkákból tartották fenn magukat. Jane Roberts fiktív tárgyú műveket, science-fiction-t (vagy ahogy ő nevezte: science fantasy-t), valamint verseket írt és publikált. 1963. szeptember 9-ének estéje mindkettejük életében fordulópontot jelentett. Jane Roberts – szokásához híven – íróasztalához telepedett, hogy költeményein dolgozzon. Váratlanul megtapasztalta élete első tudatos „paranormális” élményét: új ideák özöne robbant be elméjébe, s miközben tudata a jelek szerint elhagyta a testét, Jane egyúttal leírta a tudatában felmerülő gondolatokat is – így született meg a A fizikai univerzum mint ideakonstrukció című (máig kiadatlan) kézirat.
Az élményt követően férje biztatására Jane belekezdett egy ESP-t (ESP: extrasensory perception – érzékfeletti észlelés) kutató útmutató kalauz, a Hogyan fejlesszük ESP-képességeinket tervébe. A könyv megírásához férjével együtt különféle gyakorlatokba kezdett. Az egyik ilyen kísérlet a Ouija-tábla kipróbálását foglalta magába; Jane és Rob teljes meglepetésére a mutató mozogni kezdett, és üzeneteket betűzött ki. A következő próbák (vagy, ahogy nevezték, ülések) során Jane Roberts azt tapasztalta, hogy az üzenetek előbb jelennek meg a fejében, mint ahogy a mutató kibetűzné őket. A negyedik ülésen az üzenetek forrása Sethként mutatkozott be, s entitásnevükön kezdte el megnevezni Jane-t (Ruburt) és Robertet (Joseph).
Jane Roberts hamarosan hangosan is kimondta a fejében érzékelt szavakat – Seth médiumaként kezdett el beszélni, s férje jegyezte le (saját fejlesztésű gyorsírásával) a szövegeket. Jane Roberts impozáns tulajdonságai közé tartozik, hogy, míg egyfelől felkeltette kíváncsiságát a Seth-szövegek gondolati mélysége, újszerűsége és az anyag átadásával párhuzamosan jelentkező saját pszichés tapasztalatai, másfelől szinte egész életében folyamatosan kritikus hozzáállással illette a Seth-jelenséget. Az első néhány évben számos olyan kísérletet végzett férjével, melyek kifejezetten Seth és elméletei érvényességének megállapítását célozták. 1972-ben jelent meg Seth első könyve Seth beszél: A lélek örök érvényessége. Seth-könyv címmel (magyarul Seth könyve: A lélek örök érvényessége címmel jelent meg). A könyvet újabbak követték. Jane időközben saját művein is dolgozott: verseket, novellákat, mesekönyvet, regényeket és metafizikai írásokat írt. 1967-től (betegsége kezdetétől) 1982-ig (kórházba kerüléséig) emellett hetente két privát Seth-ülést is tartott.
1967 decemberétől kezdve ráadásul ESP-osztályokat is szervezett, hogy segítsen mások ESP-képességeinek fejlesztésében; kedden és csütörtökön tartotta az órákat, fejenként 3, 50 dollárért. Eleinte 5–10 ember jelent meg az órákon; az 1970-es évek elejére azonban már 30–40-re rúgott a hallgatók száma. Olykor Seth is felbukkant, és beszélgetésbe elegyedett a csoporttagokkal. E közeg újabb pszichés fejleményekkel szolgált Jane számára – magával hozta többek között a Sumari-jelenséget. Jane sokdimenziós személyiségének egyik aspektusa, a Sumari-személyiség 1971 novemberében kezdődően fejeződött ki Jane transzai során: olykor angolul, olykor sumari nyelven, olykor szavak nélkül – gesztikulálással, szöveget mellőző énekkel. A Sumari, mint azt maga a Sumari-személyiség és Seth is magyarázta, egy tudati család, melybe Jane és Rob tartoznak.
Az osztályok egészen 1975-ig folytatódtak, amikor Jane és Rob új – ezúttal saját – házba („a hegyi ház”-ba, ahogy Rob rendszerint utal rá) költözött addigi lakhelyükről, az Elmira belvárosában fekvő bérelt apartmanból. Ugyanebben az évben kezdődtek Roberts világszemlélet-tapasztalatai. Az élmények során – ahogy Seth magyarázta – Jane halott személyek továbbra is létező világszemléletére hangolódott rá, anélkül, hogy e személyekkel magukkal közvetlenül kommunikált volna. E módosult tudatállapotban kapott anyagokból születtek Paul Cézanne, majd William James és végül Rembrandt világszemléletét bemutató könyvei.
Folytatta emellett Seth újabb és újabb könyveinek átadását – még azt követően is, hogy egyre súlyosbodó állapota miatt kórházba került, ahol súlyosan csökkent aktivitású pajzsmirigy (hipotireózis), szinte totális hallásvesztés, kettős látás, enyhe vérszegénység és bimbózó felfekvések (decubitus ulcus) miatt kezelték. Felfekvései a kórházban elfertőződtek.Jane Roberts 1984. szeptember 5-én, 55 éves korában, álmában hunyt el. Halálát megelőzően arra kérte férjét, hogy jelentesse meg összes munkáját.
Robert F. Butts második feleségével, Laurel Lee Davies-szel együtt hosszú évek óta azon fáradozik, hogy teljesítse Jane Roberts kívánságát.
A mottó, mely szerint "Te teremted a valóságod" nem könnyen megrágható kijelentés. Seth-Jane-Seth könyveit azonban mindenkinek ajánlom, akármennyire is gondolja magát vallásosnak, hitetlennek vagy épp felvilágosultnak. Aki még egyáltalán nem hallott a Seth könyvekről, annak csak azt tudom mondani, hogy azok nem érthetetlen filozófiai tételekből építkeznek. Megcáfolhatatlan egyediség van bennük, és az írások egészét nézve mind gyakorlatias.
Na, de elég a szócséplésből, akit érdekel pl. a Seth könyve : Az klikkelhet a mek.oszk.hu-ra itt 3 fajta verzióban megvan és le is tölthető
Van egy nagyon jó, magyar "rajongói" oldal, a SETH.HU
Aki pedig kíváncsi Jane-re vagy Robert F. Butts-ra az a YouTube-on találhat többek közt egy
Interjút is róluk.
Kellemes teremtést és olvasást kívánok mindenkinek! :D