2018. szeptember 11., kedd

Ne féljetek! - 911

"Jézus pedig hozzájok menvén, illeté őket, és monda: Keljetek fel és ne féljetek!"  /Máté evangéliuma 17,7/

A FÉLELEM

A félelem az egyik legősibb reakciója, képessége az embernek. Az online könyvtár szerint: "A félelem egy lehangoló érzés, amit egy általunk észlelt fenyegetés kelt bennünk. Egy alapvető mechanizmus, válasz egy bizonyos ingerre, mint például a fájdalom vagy veszély. Egyes pszichológusok, mint például John B. Watson, Robert Plutchik és Paul Ekman úgy vélik, hogy a félelem alap- vagy öröklött érzelmek közé tartozik. Ez a csoport magában foglal olyan érzelmeket, mint az öröm, a szomorúság és a harag. A félelmet meg kell különböztetni a hozzá kapcsolódó érzelmi szorongás állapotától, ami általában bármilyen külső fenyegetés nélkül lép fel. Továbbá a félelem kapcsolatban van a menekülési és az elkerülési viselkedéssel, míg a szorongás a veszélyek eredménye, melyeket kontrollálhatatlannak és elkerülhetetlennek érzékelünk.[1] Érdemes megjegyezni, hogy a félelem szinte mindig jövőbeli eseményekhez kapcsolódik, mint például egy folyamatosan romló helyzet vagy egy szituáció folytatása, ami elfogadhatatlan. A félelem lehet egy azonnali reakció is arra, hogy valami jelenleg történik." /Wikipédia
A félelem, mint ahogy sokan rávilágítottak a magyar nyelvben utal valaminek a csonkaságára. Aki a félelem állapotában tartózkodik az nem egész. Nem Egy. Egy teljes, egész elemnek csak a felét birtokolja. A félő ember, pedig könnyen befolyásolható. Azaz ember, aki retteg attól például, hogy egy feleséget három gyerekkel kell eltartania és órák választják el az éh-haláltól könnyebben adja a fejét rablásra, lopásra főképp ha az értelmi szintje az átlagot sem üti meg.
Ha valakinek azt mondják, hogy egy idegen agresszor fenyegeti a hazáját akkor nagyobb eséllyel választja meg azt a politikust aki a fegyverkezést támogatja.
Ha egy idegen állam támadást is indít az országunk ellen, saját népünk fiai és lányai halnak meg akkor sokkalta inkább készek vagyunk mi magunk is fegyvert fogni. A félelem reakciót vált ki belőlünk. A kérdés, hogy az adott reakció amely a beszűkített elménkből érkezik mennyire szolgálja a mi érdekünket.

Létezik egy enneagram nevű rendszer, amely leírja a különféle személyiségtípusokat és elénk tárja, hogy az egyes típusok miként reagálnak a félelemre. Amint stresszhelyzetbe kerül valaki el kezd máshogy viselkedni. Ennek ellentéte a "szívmozgás" mikor az adott karakter önmagán felül teljesít és lényegében a hétköznapi skatulyából kitörve a legnemesebb karakter szintű tetteket is véghez viheti. Tehát ez a leíró rendszer egyáltalán nem zárt.
Ezt a kis adalékot csak azért volt érdemes megemlíteni, hogy rálássunk mennyire lehet az egyéneket de nagyobb népcsoportokat is mentálisan és érzelmileg "lifteztetni".  Az emberek nagyon jól programozhatóak, főleg a tömeg-emberek, elég csak a tudatalattiba elültetett reklámüzenetekre gondolni.
MEMORANDUM

2001 szeptember 11-én sajnálatos módon egy több frontos hadjárat vette kezdetét. Ennek első lépésekor New Yorkban közel 3000 civil lelte halálát. A körülményeket mindenki ismeri többé-kevésbé. Egy részletesebb összefoglalót A Valóságsztori blogon írtam 2011-ben a Terror támadásról, ez itt olvasható: 2001 Szepember 11. - Emlékezés a történtekre. A bejegyzés azóta újra írásra szorul, azonban a magva továbbra is igaz. A tanulság, pedig a spiritualitást keresőkre is örök: - Az anyagi emberek haszonszerzés céljából bármire képesek. Vágyainkat, félelmeinket ismernünk, uralnunk kell, mert vannak olyan erők akiknek programjaik vannak a mi irányításunkra. 

A VÍZÖNTŐ KOR - TUDUNK RÓLA

A New Yorkban megjelenő jelképrendszerről ezen a blogon már volt szó a szűz és a bika kapcsán. Ezúttal a Szeptember 11 emlékére építtetett kettő medencét/szökőkutat vizsgáljuk meg (National September 11 Memorial). Figyeljük meg a sorszerű összecsengéseket, amelyek lerendezhetőek az egyszerű szemlélő által az "összeesküvés elmélet", "paranoia" és hasonló szavakkal.

Mielőtt a lényegre térnénk megemlíthetjük, hogy van egy csak magyarok által érthető véletlen, hogy a tervezőt Michael Arad-nak hívják (Arad, ékezettel olvasva árad). Michael Arad édesapja egyébként jól sejtjük, a ma romániai Aradról származik. 
Az emlékmű(vek) természetesen felfogható egy helyes tisztelgésként, amely szimbolizálja azt az ürességet, ami a terrortámadások után maradt. A hiányt. A veszteséget amit folyamatosan éreznek és érezni fognak az elhunytak hozzátartozói. 

Ugyanakkor az emlékmű tervezése óhatatlanul bizonyos hasonlóságokat mutat a Fekete kővel, a Kába kővel. A különbség annyi, hogy itt nem egy szent tárgy, ha nem egy negatív esemény vonzza magához az embereket újra és újra. Zarándok hellyé tették New York egy pontját ahol egy fekete négyzet szívja magába a vizet. Körülötte pedig az emberek folyton keringenek, bolyonganak végeláthatatlan tömegben. 
Ha ez nem csak egy önálló művészi megfogalmazás, akkor egy pokoli jó üzenet az irányító erők részéről. Vagyis: - itt vagyunk, a halak és a vízöntő határán. Mi irányítjuk az áramlást, az információt és formáljuk az eseményeket. A sakktáblát át látjuk, a négyzethálón ott vagyunk. Mégis mire számítasz ezután?

VÁLASZÚT

A jó hír, hogy akármennyire is mélyen legyünk a nyúl üregében vannak fegyvereink. Az elménket, tudatunkat képezhetjük arra, hogy mindjobban átlássunk a szitán és ne essünk a stresszmozgásaink csapdájába. Természetesen itt nem arra kell gondolni, hogy ha jön velünk szemben egy hurrikán akkor mi dacoljunk vele és ne vonuljunk fedezékbe. A hétköznapi minket érintő, személyes helyzetekben szükségünk van az egyéni látásmódunk kiszélesítésére. Meg kell figyelnünk, hogy milyen címkéket és információkat adnak nekünk. Elképzelhető ugyanis, hogy fals dolgokkal bombáznak minket 10 alkalomból 10-szer. Amennyiben kapunk egy kéretlen emailt egy idegentől aki pár ezer forintot szeretne azért, hogy átvehessük mesés milliós nyereményünket ne ugorjunk egyből neki a banki átutalásnak kérdések nélkül... :) 
A választás a mi kezünkben van több lépcsőben és ezt tudatosítani sehol nem fogják a médiában vagy a köz-oktatásban:
Először is: - megszűrhetjük, hogy milyen információkkal bombázhatnak minket.
Másodszor is: - mi döntjük el mit kezdjük a kapott információ tömeggel.
Harmadszor: - jogunkban áll kételkedni. 
Castaneda a következőt írja saját nyelvezetében azokról az intellektuális zsarnokokról akik valamiképp az életünkre törnek: 
Don Juan elmagyarázta, hogy az átlagemberek, amikor vacak kis zsarnokocskákkal találják magukat szemben, azt a hibát szokták elkövetni, hogy nincs haditervük, amelyre szükség esetén támaszkodhatnak; a végzetes hiba azonban az, hogy túlságosan komolyan veszik magukat – a vacak kis zsarnokocskákhoz hasonlóan, túl nagy jelentőséget tulajdonítanak cselekedeteiknek és érzelmeiknek. A harcosoknak viszont nemcsak jól kidolgozott haditervük van, hanem az önhittségtől is mentesek. Azért nem foglalkoztatja őket önmaguk fontosságának a tudata, mert megértették, a valóság olyan értelmezés, amilyet mi magunk adunk a világnak."